Projekt 335

Test głębokościomierzy i podział zadań przed biciem rekordu

mail1

Jak na pewno zdążyliście zauważyć, na naszej stronie pojawił się specjalny box, poświęcony informacjom dotyczącym wiadomości napływających do nas z Egiptu, gdzie Dariusz „Miodzio” Wilamowski szykuje się do pobicia rekordu Nuno Gomesa, w najgłębszym nurkowaniu w wodach otwartych. Redakcja Divers24 pozostaje w stałym kontakcie z polską ekipą, śledząc na bieżąco jej postępy w przygotowaniach.

W piątek 29 lipca, Darek wykonał kolejny trening, w którym asystowali mu Andrzej Pniewski i Łukasz Kenig. Pozostała część zespołu skupiła się na wybraniu najlepszego miejsca, do zakotwiczenia łodzi, z której odbędzie się główne nurkowanie. Jest to bardzo ważne i stanowi spory problem, gdyż na głębokości 350m, zaczyna się kolejny, stromy uskok skalny, opadający następnych sto kilkadziesiąt metrów głębiej.

Wypłynięcie, było również świetną okazją do przetestowania urządzeń pomiarowych, które „Miodzio” wykorzysta podczas próby bicia rekordu. Test urządzenia Digital Uwatec, przebiegł bez problemów. Głębokościomierz opuszczono na 368m i nie stwierdzono jakichkolwiek uszkodzeń czy awarii. Zdają się więc potwierdzać informacje dostarczone przez producenta, iż urządzenie jest w stanie pracować do głębokości 420m.

Resztę dnia członkowie Projektu355, spędzili na mierzeniu i oznaczaniu głębokości na linie opustowej. Wieczorem, jak co dnia odbyła się odprawa i przydział zadań na kolejne dni. Dzisiaj zostanie założona opustówka, wraz z markerami i liną, na której zdeponowane będą kolejne butle. Po wykonaniu tego zadania Darek zacznie trenować wzdłuż liny.

Kolejne wiadomości o postępie przygotowań już niebawem. Pozostańcie czujni, bo cała operacja zaczyna nabierać właściwego tempa.

Galeria zdjęć z przygotowań do bicia rekordu świata.

Źródło:·Robert Kalchert / Projekt 335
Foto: Łukasz Kenig

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej

Loading...