Nurkowanie Techniczne

Test głębokościomierzy i podział zadań przed biciem rekordu

mail1

Jak na pewno zdążyliście zauważyć, na naszej stronie pojawił się specjalny box, poświęcony informacjom dotyczącym wiadomości napływających do nas z Egiptu, gdzie Dariusz „Miodzio” Wilamowski szykuje się do pobicia rekordu Nuno Gomesa, w najgłębszym nurkowaniu w wodach otwartych. Redakcja Divers24 pozostaje w stałym kontakcie z polską ekipą, śledząc na bieżąco jej postępy w przygotowaniach.

W piątek 29 lipca, Darek wykonał kolejny trening, w którym asystowali mu Andrzej Pniewski i Łukasz Kenig. Pozostała część zespołu skupiła się na wybraniu najlepszego miejsca, do zakotwiczenia łodzi, z której odbędzie się główne nurkowanie. Jest to bardzo ważne i stanowi spory problem, gdyż na głębokości 350m, zaczyna się kolejny, stromy uskok skalny, opadający następnych sto kilkadziesiąt metrów głębiej.

-- Reklama --
Suchy Skafander Seal

Wypłynięcie, było również świetną okazją do przetestowania urządzeń pomiarowych, które „Miodzio” wykorzysta podczas próby bicia rekordu. Test urządzenia Digital Uwatec, przebiegł bez problemów. Głębokościomierz opuszczono na 368m i nie stwierdzono jakichkolwiek uszkodzeń czy awarii. Zdają się więc potwierdzać informacje dostarczone przez producenta, iż urządzenie jest w stanie pracować do głębokości 420m.

Resztę dnia członkowie Projektu355, spędzili na mierzeniu i oznaczaniu głębokości na linie opustowej. Wieczorem, jak co dnia odbyła się odprawa i przydział zadań na kolejne dni. Dzisiaj zostanie założona opustówka, wraz z markerami i liną, na której zdeponowane będą kolejne butle. Po wykonaniu tego zadania Darek zacznie trenować wzdłuż liny.

Kolejne wiadomości o postępie przygotowań już niebawem. Pozostańcie czujni, bo cała operacja zaczyna nabierać właściwego tempa.

Galeria zdjęć z przygotowań do bicia rekordu świata.

Źródło:·Robert Kalchert / Projekt 335
Foto: Łukasz Kenig

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej