Aktualności Ameryka Czas wolny Fauna Miejsca Nurkowy czas wolny Środowisko

W ciągu jednego weekendu upolowali prawie 20 tys. skrzydlic!

W ciągu zaledwie jednego weekendu, 16-19 maja, nurkowie złapali 19,167 skrzydlic! Polowanie odbyło się na Florydzie i jest największym tego typu turniejem organizowanym na całym świecie. By wziąć udział w wydarzeniu, na miejsce zjechali się nurkowie z całego USA i Karaibów.

Szmaragdowe wody u wybrzeża Florydy gościły nurków z 9 stanów oraz z Karaibów, którzy zjechali się, by wziąć udział w największym na świecie turnieju łapania skrzydlic. W trakcie trwającego dwa dni wydarzenia, nurkowie usunęli z wód Zatoki Meksykańskiej blisko 14,119 osobników, a także 5048 podczas przedturniejowej „rozgrzewki”, co łącznie dało rewelacyjny wynik 19,167 ryb.

W tegorocznym turnieju było znacznie więcej uczestników niż w poprzednim roku. Łącznie w nagrodach pieniężnych do uczestników trafiła kwota $48,000, a drużyna, która zajęła pierwsze miejsce zainkasowała czek na okrągłe $10,000. Zwycięska drużyna – Florida Man, składająca się z 4 osób, usunęła w ciągu 48 h 2421 skrzydlic.

-- Reklama --
Suchy Skafander Seal

emerald-coast-lionfish-tournament-1

Większość schwytanych ryb trafiła na rynek. Ostatecznie nurkowie mogli zdecydować się na sprzedaż lub zatrzymanie swojego połowu. Ponad 3 tony ryb zostało zakupione przez Halperns, dystrybutora owoców morza, który współpracuje z siecią spożywczą Whole Foods.

Czemu skrzydlice odławia się w takich ilościach?

Wszystko przez to, że skrzydlice są gatunkiem inwazyjnym, który nie posiada wśród lokalnej fauny żadnego drapieżnika, mogącego wpływać na liczebność populacji. Bardzo szybko ta piękna ryba stała się olbrzymim problemem, gdyż duże samice składają 100,000 jajeczek co 2.5 dnia, a mniejsze do 30,000! Żerując na rodzimych gatunkach ryb w Zatoce Meksykańskiej, doprowadziły do zmniejszenia ich populacji na niektórych rafach nawet o 90%! Jedna skrzydlica może pożreć nawet 20 innych ryb w ciągu 30 min!

W ostatnich latach na terenach dotkniętych plagą skrzydlic, mieszkańcy oraz lokalne władze robią wszystko, by ratować podwodne ekosystemy. Stąd m.in. organizowanie polowań oraz wprowadzanie tych ryb do menu wielu lokali gastronomicznych.

Źródło: sportdiver.com
Foto: wikioedia.org CC BY-SA 3.0

[pro_ad_display_adzone id=”25708″]

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej