Czas wolny Nurkowy czas wolny

GEPN – nurkowanie w Forcie Zbarż

Grupa Eksplorująca Podwarszawskie Nurkowiska zaatakowała po raz kolejny! Tym razem oddział warszawskich płetwonurków obrał za cel zalane ruiny starego fortu. Poniżej relacja uczestników z wyprawy do tej ciekawej lokalizacji.

“W czwartek 30 maja reprezentacja Grupy Eksplorującej Podwarszawskie Nurkowiska dokonała eksploracji Fortu Zbarż położonego na Okęciu w Dzielnicy Warszawa Włochy.

Maksymalna zalogowana głębokość 3,5 metra w otwartym akwenie, wewnątrz koszarów szyjowych max 2 metry. Widoczność max 1-2 metry. Akwen nie nadaje się dla większych grup, a wpływając do wnętrza koszarów dobrze jest mieć kask. Cegły poddane wieloletniemu kontaktowi z wodą kruszą się przy dotknięciu, należy zatem uważać szczególnie podczas penetracji wnętrza koszarów.

W głównym korytarzu zlokalizowaliśmy zatopioną łódkę, a w otwartej części akwenu zatopione drzewa. Pod wodą dużo fauny i flory. Udało się zaobserwować karłowate sumy, a także okonie i płotki.

Fort VII (“Zbarż”) – to jeden z fortów pierścienia zewnętrznego Twierdzy Warszawa, wybudowany w latach osiemdziesiątych XIX wieku. Poprzednim w kolejności jest Fort VI “Okęcie”, zaś następnym Fort VIII “Służew”.

Jednowałowy, otoczony fosą fort zbudowano na planie pięcioboku. W ramach likwidacji twierdzy po 1909 roku fort został częściowo rozebrany. W czasie jednej z modernizacji wzniesiono jedną z niewielu w Warszawie betonową kaponierę przeciwskarpową, której potężne ruiny istnieją do dziś. W okresie późniejszym nastąpiło zalanie terenu fortu, co doprowadziło ceglane koszary do ruiny.

Obecnie otoczenie fortu wykorzystywane jest jako ogródki działkowe. Sam fort, znajdujący się w stanie ruiny, jest własnością Agencji Mienia Wojskowego i jest prawie w całości dostępny dla entuzjastów historii oraz dla wędkarzy.”

Więcej zdjęć na stronie GEPN

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej

Loading...