Aktualności Freediving Rekordy freediving

Arthur Guérin-Boëri ustanowił nowy rekord świata we freedivingu pod lodem

freediving pod lodem

We wtorek, 8 marca, Arthur Guérin-Boëri wynikiem 105 m ustanowił nowy rekord świata CMAS we freedivingu pod lodem.

Francuski freediver Arthur Guérin-Boëri jest pięciokrotnym mistrzem świata. W miniony wtorek podjął w Kanadzie udaną próbę pobicia rekordu świata CMAS we freediving pod lodem. Pomimo 37 lat pokazał, że nadal jest w świetnej formie i stać go na rzeczy wielkie.

Warunki w położonym w Quebecu kamieniołomie Morrison Quarry były wprost idealne. To znaczy, że było bardzo zimno i zawodnik z Francji musiał stoczyć pasjonującą walkę z własnym organizmem. Z dostępnych informacji wynika, że pomiar temperatury wody przed startem wykazał zaledwie 0,7°C!

Należy również podkreślić, że Arthur Guérin-Boëri miał na sobie tylko kąpielówki, czepek pływacki oraz maskę do nurkowania. Cały dystans 105 metrów freediver pokonał o własnych siłach, bez użycia płetw w 2 minuty i 27 sekund.

Z pewnością warto dodać, że wydarzenie poza aspektem sportowym miało jeszcze cel badawczy. Tego typu wysiłek w surowych warunkach stanowił świetne pole do badań dla specjalistów od medycyny.

Po udanej próbie Francuz nie krył wzruszenia. Podziękował wszystkim, którzy wspierali go w drodze po rekord świata i przyznał, że dojście do tego miejsca zajęło mu ponad dwa lata.

Swoim wyczynem Arthur Guérin-Boëri poprawił najlepszy rezultat na globie o 2 metry. Dotychczasowy rekord świata należał do Johanny Nordblad, która ustanowiła go w Finlandii od 18 marca 2021 r.


Rajskie Malediwy to bez wątpienia marzenie i cel wyprawy niejednego turysty. Nie tylko nurka. O wspaniałej wyspie Fuvahmulah przeczytacie w 18 numerze kwartalnika DIVERS24! Magazyn w wersji cyfrowej dostępny jest nieodpłatnie, natomiast wersję drukowaną możesz nabyć w naszym sklepie internetowym.

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej