Aktualności Ameryka Miejsca Nurkowy czas wolny

Nowy niezwykły kurs na University of West Florida

Począwszy od wiosny, University of West Florida College of Business zaoferuje swoim studentom nowe zajęcia. Kurs ma pozwolić zgłębić potencjał płynący z odławiania wysoce inwazyjnego gatunku, jakim jest skrzydlica. Władze uczelni wierzą, że w ten sposób mogą pomóc w ograniczeniu zagrożenia, jakie skrzydlica stwarza dla rodzimych gatunków w Zatoce Meksykańskiej.

Nowy kurs ma charakter interdyscyplinarny i porusza kwestie dotyczące całej gamy zagadnień, od nauki, przez etykę, handel, marketing łańcucha dostaw, edukację konsumencką i wiele innych.

W Zatoce Meksykańskiej brak naturalnych drapieżników, które regulowały by populację skrzydlic, stąd gatunek ten zaczął stanowić olbrzymi problem. Studenci biorący udział w kursie zapoznają się z wpływem skrzydlic na ekosystemy morskie i przybrzeżne, a także na branże takie jak turystyka i rekreacja.

-- Reklama --
Suchy Skafander Seal

Po zbadaniu rynku okazuje się, że w gastronomii istnieje zapotrzebowanie na skrzydlice. Gatunek ten jest jednak o tyle specyficzny, że jedynym skutecznym sposobem pozyskiwania go, jest łowiectwo podwodne.

Twórcy nowego kursu mają nadzieję, że będzie on pierwszym z wielu, które łączą w sobie możliwość edukacji biznesowej, przy jednoczesnym szukaniu rozwiązań na palące problemy Zatoki Meksykańskej i wybrzeża.

Skrzydlice jako gatunek inwazyjny stanowią poważny problem. W wielu miejscach nie posiadając naturalnego drapieżnika, który regulowałby ich populacje, gatunek rozrasta się do stopnia, który redefinjuje cały ekosystem w ramach którego funkcjonuje i prowadzi do jego degradacji i zagłady wielu innych gatunków.

Źródło: pulsegulfcoast.com

[pro_ad_display_adzone id=”25708″]

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej