Archeologia Reszta świata

Kurs nurka zawodowego II klasy – cz. 2

Zaczęło się… dzisiaj zaczynam poznawać procedury i systemy nurków zawodowych z najwyższej światowej półki. Plan na dzisiaj: hot water suit, otwarty dzwon nurkowy oraz przymiarka do głębokiego nurkowania. Maksymalna głębokość 15m. Are you ready to dive?

Dzień zaczyna się od sprawdzenia sprzętu i checklisty. Poznajemy budowę dzwonu i sprawdzamy jego działanie. Dzwon nurkowy to system służący do opuszczenia nurka i zapewnienia mu supportu. Następnie nakładamy skafandry ogrzewane ciepłą wodą i wchodzimy, a raczej jesteśmy opuszczani do wody.

Poduszka powietrzna zapewnia nam bezpieczeństwo, a skafandry ogrzewane ciepłą wodą niesamowity wręcz komfort pracy. Dodatkową zaletą hot water suitów jest to że nie potrzebujemy w ogóle balastu.

Nurkujemy w 5 stopniowej wodzie, a odczuwamy temperaturę w granicach 30 stopni. Uczucie jest niesamowite. Wychodzimy z dzwonu, mały spacer i zapoznanie się z miejscową fauną i florą. Widoczność jest całkiem niezła ok. 10m i mnóstwo rozgwiazd, wielkich rogatych ślimaków oraz innych dziwactw zimnolubnych.

a2

Wracamy… przepłukujemy dzwon świeżym powietrzem, ściągamy bendmaski i na górę. Dzisiaj, krótko norwescy instruktorzy muszą sprawdzić z czego jesteśmy zrobieni i jak pracujemy jako grupa.

Wszystko wskazuje na to, że supervisorzy są zadowoleni bo po ociekającym w świeże krewetki lunchu dostajemy pozwolenie do ponownego zanurkowania. Drugie nurkowanie to obsługa i zejście z kosza. Poznajemy cały system pracy i zabezpieczeń. Ekipa jest zgrana i wszystkie zadania wykonujemy sprawnie i szybko.

Przyjechaliśmy tutaj żeby się uczyć i powiększać swoje kwalifikacje. Jednak nikt nie spodziewał się że będziemy poznawać sposoby pracy najlepszych. Ciekawe jakie jeszcze niespodzianki szykuje dla nas Nyd Norway i zimne wody Oslofiordu.

Magda i Mateusz

Źródło: podwodna.net

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej

Loading...
X
X