Aktualności Czas wolny Ratownictwo

Śmiertelny wypadek nurkowy w niemieckiej jaskini

służby ratownicze Niemcy

W minioną sobotę, 6 lutego, w jednej z zalanych niemieckich jaskiń zginął 57-letni nurek. Ciało mężczyzny zostało wydobyte wieczorem tego samego dnia.

Jak donoszą media za Odrą, w weekend grupa czterech doświadczonych nurków jaskiniowych prowadziła eksplorację w częściowo zalanym systemie jaskiń Mühlbachquellhöhle, znajdującym się na terenie Jury Frankońskiej na południu Niemiec.

Wypadek, w efekcie którego zginął jeden z uczestników eksploracji wydarzył się około 700 metrów od wejścia. 57-latek wraz z trzema innymi nurkami był już w drodze powrotnej z nurkowania. Do incydentu miało dojść w pobliżu wąskiego, mierzącego mniej niż pół metra przejścia. Mężczyzna w pewnym momencie zniknął swoim towarzyszom z pola widzenia i już nie pojawił się ponownie.

Pozostali uczestnicy nurkowania natychmiast rozpoczęli poszukiwania, które prowadzili na odcinku o długości około sześciu metrów. Niestety, ten fragment jaskini odznacza się wyjątkowo złą widocznością i ze względu na słabe warunki i dużą ilość osadów nazywany „syfonem krecim”.

W ciągu kilku minut po odnalezieniu kolegi wyciągnęli go na brzeg i natychmiast rozpoczęli reanimację. Jeden z nich ruszył w stronę wyjścia oddalonego o około 700 metrów. Pół godziny później udało mu się zawiadomić służby ratunkowe i wezwać na miejsce pomoc. Następnie w towarzystwie miejscowego ratownika jaskiniowego wrócił na miejsce wypadku.

W tym czasie jego koledzy walczyli o życie 57-latka. Na miejsce przybyła straż pożarna, ratownicy górscy, jednostka ratownictwa wodnego i policji. Niestety wszystkie wysiłki spełzły na niczym i pomimo wielu godzinach desperackiej walki, mężczyzny nie udało się uratować.


Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej

Loading...