Aktualności Czas wolny Nurkowy czas wolny

Co się stanie z przedmiotami pozostawionymi w Morzu Martwym?

Pochodząca z Izraela artystka – Sigalit Landau, przeprowadziła ciekawy projekt, ukazujący niezwykłe właściwości charakteryzujące wody Morza Martwego. W swoim przedsięwzięciu nazwanym „Salt Bridge” (solny most – ang.) Landau zanurzyła w morskiej toni różne przedmioty i pozostawiła je tam na pewien czas. Efekt? Doprawdy niezwykły!

Głównym obiektem eksperymentu, była klasyczna suknia z lat ’20 XX wieku. Specjalnie przygotowana w tym celu instalacja, przez trzy tygodnie utrzymywała suknię w jednej pozycji. Dodajmy, że zadanie nie było proste, gdyż suknia szybko zaczęła zyskiwać kolejne kilogramy i jej ciężar znacząco wzrósł.

14054930_1167514436656035_1067201377037170061_n

W trakcie kolejnych odwiedzin, artystka i towarzyszący jej nurkowie, mogli obserwować, jak na zanurzonym przedmiocie narastają kolejne warstwy soli. Postępujący proces krystalizacji był na bieżąco dokumentowany, co pozwoliło stworzyć niezwykle ciekawe fotografie.

14045634_1167514133322732_1098837624485958252_n

Zanim eksperyment dobiegł końca, suknia była już na tyle ciężka, że nie można było wydobyć jej w całości, więc niektóre fragmenty pozostawiono pod wodą. Autorka zdradziła, że pomysł na takie nietypowe przedsięwzięcie przyszedł po zapoznaniu się ze sztuką „The Dybbuk” z 1916 roku.

14022096_1167514129989399_5863502032233474067_n

Widząc w jak szybkim tempie postępuje narastanie coraz większych ilości soli, łatwo możemy sobie uświadomić, dlaczego w Morzu Martwym fauna i flora są niezwykle ubogie.

Zdjęcia wykonane podczas realizacji projektu „Salt Bridge” utworzyły ekspozycję, która była prezentowana w zeszłym roku przez londyńskie Marlborough Contemporary Museum.

Źródło: brightside.me Foto: marlborough_contemporary/instagram.com

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej