Aktualności Freediving Wydarzenia

Podczas nurkowania w Dahabie zginął freediver Stephen Keenan

W trakcie nurkowania w słynnym Blue Hole w Dahab, zginął irlandzki freediver Stephen Keenan. Według informacji podanych przez portal DeeperBlue, do zdarzenia doszło podczas nurkowania, w którym Irlandczyk pełnił rolę supportu zabezpieczającego.

Szczegóły całego zajścia pozostają wciąż nieznane. Z informacji, jakie można na razie znaleźć w mediach, Keenan zabezpieczał zanurzenie freediverki, która planowała przepłynąć pod słynnym łukiem skalnym „The Arch”. W trakcie zabezpieczania próby 39-letni Stephan Keenan miał tzw. blackout (utrata świadomości), w następstwie którego utonął.

„The Arch” to jedno z najbardziej znanych miejsc w Dahabie. Mierzący 26 metrów tunel znajduje się na głębokości 56 metrów i jest często odwiedzanym miejscem przez przybywających do Egiptu nurków i freediverów.

-- Reklama --
Suchy Skafander Seal

Stephen Keenan zajmował się nurkowaniem swobodnym od 2009 roku. W Dahabie był współwłaścicielem „Dahab Freedivers”, a także pełnił rolę szefa zabezpieczeń przy wielu zanurzeniach freediverów z całego świata. Pracował również jako instruktor trener AIDA, PADI oraz prowadził szkolenia EFR dla instruktorów. Wyszkolił setki nurków i freediverów w Dahabie, Hiszpanii i na Filipinach.

Prowadzona wspólnie z Pascalem Bergerem i Miguelem Lozano szkoła „Dahab Freedivers”, była jedną z najszybciej rozwijających się na świecie.

Keenan w trakcie swojej zawodniczej kariery zgromadził szereg krajowych rekordów Irlandii we freedivingu.

W środowisku najbardziej znany był z pełnienia roli szefa zabezpieczeń podczas niezwykle prestiżowych zawodów freedivingowych Vertical Blue, jak również innych czołowych eventów na całym świecie.

Źródło: deeperblue.com

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej