Wraki

Wyprawa Global Underwater Explorers na wrak USS Atlanta

atlantaguemain

Międzynarodowa ekspedycja GUE, w skład której weszli nurkowie z USA, Australii, Szwecji, Holandii i Rosji, przeprowadziła projekt eksploracji, zatopionego w pobliżu wysp Salomona wraku USS Atlanta. Projekt nurkowań w wodach południowego Pacyfiku, sponsorowany był przez Elenę Konstantinou.

USS Atlanta to wrak lekkiego krążownika, który został zatopiony w trakcie bitwy o wyspę Guadalcanal w 1943r. Dosyć poważnie uszkodzony przez ogień zarówno nieprzyjaciela, jak i własnych wojsk, spoczywa na głębokości 130m.

-- Reklama --
Suchy Skafander Seal

Głównym celem, jaki założyli sobie uczestnicy projektu, była eksploracja jednostki i sporządzenie porządnej dokumentacji wraku, w tym rozmiaru zniszczeń. Do tej pory ze względu na niesprzyjające czynniki w postaci bardzo dużej głębokości i nie najlepszej widoczności, nie powstała jeszcze żadna rzetelna baza danych dotycząca tego okrętu.

Oprócz głębokości i małej widoczności, ekipa nurkująca musiała radzić sobie z olbrzymia ilością sprzętu, przeprowadzać długie wynurzenia połączone z dekompresja w otwartym oceanie, a także z należytą uwagą przygotowywać olbrzymie ilości gazów dla dużej grupy nurków.

Grupa w skład której wchodzili: Jarrod Jabłoński, Casey McKinlay, Liam Allen, Richard Lundgren, Kirill Egorov i JP Bresser, wykorzystując rebreathery RB 80 wykonała 6 udanych nurkowań. Czasy denne oscylowały w granicach 35min. Podczas eksploracji, przez cały czas nurkom towarzyszyła kamera rejestrująca obraz w jakości HD. Dodatkowo na skuterach umieszczone były również kamery HD.

Całe przedsięwzięcie stało się okazją do nakręcenia pełnometrażowego filmu dokumentalnego. My tymczasem mamy dla Was przedsmak tej produkcji:

Źródło: gue.com

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej