Morze Bałtyckie Wraki

Piwo z połowy XIX w. odnalezione na wraku

W ręce naukowców z Finlandii wpadła butelka piwa, pochodząca z wraku, który zatonął na Alandach w 1840r. Dzięki szczegółowej analizie i współpracy z mistrzem browarnictwa, naukowcy będą próbować odtworzyć smak złocistego trunku, który spoczywał w głębinach przez ponad 170 lat.

Latem 2010r. na jednym z wraków koło Alandów, grupa nurków odnalazła kilka butelek piwa. Dzisiaj naukowcom udało się wyizolować 4 różne rodzaje bakterii, wykorzystywanych do produkcji popularnego trunku.

-- Reklama --
Suchy Skafander Seal

Jeżeli ta historia przywodzi wam na myśl inną, nieco podobną, to… macie rację. Butelki z piwem pochodzą z tego samego wraku, na którym odnaleziono najstarszego szampana zdatnego do spożycia i o którym było głośno nie tylko w środowisku nurkowym. W przeciwieństwie do swojego szlachetnego towarzysza podróży, chmielowy napój nie przetrwał próby czasu tak dobrze i tym samym nie miał szans trafić na żadną aukcję, gdzie osiągnie zawrotną cenę.

Piwo zachowało jednak blado-złoty kolor, a ślady na które trafili naukowcy, pozwalają im twierdzić, iż w skład receptury wchodziły róża, migdały oraz goździki. Kolor pozwala domyślać się, iż trunek warzono z niepalonego słodu.

W 1999r. miała miejsce podobna historia. Z wraku zatopionego podczas I Wojny Światowej, wydobyto kilka butelek piwa, w który wciąż były żywe drożdże! Poddane procesowi rekultywacji zostały wcielone do produkcji przez browar Slottskällans bryggeri pod nazw „Wreck Beer”. Niestety o ile drożdże przetrwały próbę czasu, to nie przetrwało jej same piwo i dzisiaj już nie jest produkowane.

Osoby zainteresowane wynikami badań, mogą pobrać je w formacie pdf pod tym linkiem.

Źródło: vtt.fi

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej