Aktualności Fauna Środowisko

Caladan Oceanic i NOAA zajmą się mapowaniem oceanicznych głębin

National Oceanic and Atmospheric Administration ma zamiar wspólnie z Caladan Oceanic Ltd. przeprowadzić eksplorację głęboko położonych stref oceanów. W efekcie tej współpracy powstać ma mapa oceanicznych głębin, a także dokumentacja dotycząc zamieszkujących je organizmów.

Caladan Oceanic to firma, która została założona przez Victora Vescovo, pierwszego człowieka, który dotarł do najgłębszego punktu wszystkich pięciu oceanów. Według emerytowanego kontradmirała US Navy Tima Gallaudeta, pełniącego obecnie funkcję asystenta sekretarza w NOAA, dzięki współpracy możliwe będzie szybsze i bardziej efektywne eksplorowanie głębin.

„NOAA będzie współpracować z Victorem Vescovo, ponieważ ma on pasję i możliwości technologiczne, które pomagają nam przyspieszyć naszą misję eksploracji, charakteryzowania i mapowania oceanu. Z niecierpliwością czekamy na połączenie wiedzy naszych naukowców i unikalnych możliwości Caladana.”

NOAA i Caladan Oceanic niedawno podpisały memorandum, w którym wyrażają wolę do regularnych spotkań i dzielenia się celami, zadaniami i wyszukiwaniem sposobów oraz możliwości współpracy.

-- Reklama --
Suchy Skafander Seal

Więcej o projekcie „Five Depths” i zanurzeniach Victora Vescovo w każdym z 5 oceanów, możecie dowiedzieć się z jego wystąpienia podczas TED Talk (konferencji naukowej organizowanej corocznie przez amerykańską fundację non-profit Sapling Foundation).

Źródło: NOAA


Jezioro Krzemno to niezwykle ciekawy akwen, pełen podwodnych tajemnic, które odkrywamy przed wami w 11 numerze kwartalnika DIVERS24! Magazyn w wersji cyfrowej dostępny jest nieodpłatnie, natomiast wersję drukowaną możesz nabyć w naszym sklepie internetowym.

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej