Aktualności Fauna Środowisko

Skrzydlica – nowe danie w karcie wielu restauracji ?

Jak donoszą National Oceanic and Atmospheric Administration, populacja skrzydlicy  (łac. Pterois volitans) w Atlantyku, a szczególnie wokół wybrzeży Florydy, Ameryki Południowej i Karaibów,  po pewnym wyciszeniu ponownie eksplodowała w 2010 roku. Okazuje się, że ta niebezpieczna piękność stała się głównym drapieżnikiem raf, lecz jednocześnie sama jest celem polowań, gdyż pod względem kulinarnym posiada bardzo smaczne mięso. Biorąc pod uwagę zagrożenie dla co najmniej 50 różnych gatunków ryb, które znajdują się w menu skrzydlic, proponuje się włączenie ich w skład popularnych i lubianych owoców morza. Wsłuchując się w ten głos, Monterey Bay Aquarium rekomenduje właśnie mięso skrzydlicy, jako jedno z dań.

Już dziś można jej kosztować w lokalach takich miejscowości na Florydzie, jak: Sarasota, Boca Raton czy Fort Lauderdale. Niedługo może zagości również na stołach europejskich restauracji. A Wy? Czy mieliście  już okazję jeść skrzydlicę?

-- Reklama --
Suchy Skafander Seal

  LionFish zagrożenie dla rodzimych gatunków

Grafika: NOAA and NCCOS

Czytaj także

Wgrywam....

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dalsze korzystanie ze strony oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookies. Zgadzam się Czytaj dalej